Crown Resorts Suitor Blackstone Mempunyai B untuk Dibelanjakan di Asia
Uncategorized

Crown Resorts Suitor Blackstone Mempunyai $11B untuk Dibelanjakan di Asia

Asia akan menjadi bahagian yang kukuh dalam masa depan Kumpulan Blackstone. Firma pelaburan ekuiti swasta yang membeli Crown Resorts mempunyai rancangan besar untuk pengembangan di rantau ini.

Kumpulan Blackstone
Papan tanda di luar pejabat Blackstone Group di New York. Firma pelaburan ekuiti swasta dan pembeli Crown Resorts memerhatikan pengembangan Asia. (Imej: Bloomberg)
Asia adalah tanah baru peluang. Industri kasino sudahpun memerhatikan rantau ini, dengan syarikat seperti Las Vegas Sands , Wynn Resorts dan lain-lain meneroka pilihan di sana. Kumpulan Blackstone, yang mempunyai tangan dalam beberapa industri, termasuk permainan, berada di halaman yang sama.

Minat Blackstone tidak semata-mata berkaitan dengan potensi kejayaan permainan di rantau ini. Dalam temu bual dengan Nikkei Asia baru-baru ini , seorang jurucakap memperincikan beberapa perkara yang ada dalam fikirannya. Dedikasi syarikat kepada rantau ini adalah contoh lanjut peranan Asia pada masa hadapan.

Asia Menjadi Komoditi Hangat
Jonathan Gray, presiden dan ketua pegawai operasi Blackstone, telah melihat masa depan, dan ia termasuk Asia. Walaupun terdapat risiko yang diketahui dari China dan tempat lain, dia begitu yakin bahawa dia sanggup melindung nilai wang yang besar.

Firma itu tidak akan menumpukan semua asetnya pada industri permainan, walaupun ia mungkin akan menjadi sebahagian daripadanya. Sebaliknya, teknologi, logistik dan hartanah juga akan menjadi sasaran. Ketiga-tiga ini, bagaimanapun, secara intrinsik dikaitkan dengan permainan.

Blackstone, yang mahu memiliki $1 trilion dalam aset di bawah pengurusan menjelang 2026, sudah pun bertapak kukuh di Asia. Ia memiliki kawasan seluas 242 ekar di Guangzhou, China, bersebelahan Macau. Syarikat itu juga memiliki lebih daripada “$10 bilion hartanah di Jepun,” menurut Gray, dan mahu melakukan lebih banyak lagi di negara itu. Ia tidak akan terlalu lama sebelum Jepun mula merealisasikan impian resort bersepadunya .

Gray menambah bahawa syarikat itu banyak memberi tumpuan kepada hartanah dan “gudang logistik,” yang telah menjadi strategi perniagaan Data HK yang berjaya. Hasil daripada kejayaannya di Asia, Blackstone mengumpul $6.4 bilion untuk mengisi dana baharu yang akan menyasarkan pengembangan di sana. Itu, digabungkan dengan dana globalnya yang sedia ada, memberikannya “kuasa beli” $11 bilion di rantau ini.

Awas Dijamin
Walaupun keputusan positif dan penanda pertumbuhan yang kukuh, Gray menyedari keperluan untuk mendekati Asia dengan sedikit kebimbangan. China mungkin berkembang menjadi salah satu pasaran terbesar, tetapi ia juga menghadapi isu yang boleh menyebabkan letupan.

China menghadapi masalah dalam perumahan dan pasaran modalnya yang menimbulkan kebimbangan. Khususnya, pemaju hartanah kini hampir tidak mempunyai akses kepada saluran pinjaman berikutan rancangan pembangunan yang terlalu bersemangat yang membawa kepada Pengeluaran SGP kelebihan harta tanah. Skandal yang mengelilingi Evergrande, yang pernah menjadi pembangun “terlalu besar untuk gagal”, dan masalah kewangannya menyerlahkan isu tersebut.

Hubungan hangat antara China dan AS tidak membantu. Walau bagaimanapun, terdapat banyak pilihan di luar China untuk dipertimbangkan. Blackstone telah menemui cara untuk memanfaatkannya dan operasi “berkaitan kemampanan” yang boleh menahan kebanyakan variasi pasaran pengguna.

Antaranya ialah kemudahan pengangkutan dan logistik. Mereka berdua sentiasa memerlukan dan menjadi komponen inheren infrastruktur ekonomi. Mereka juga Keluaran HK merupakan komponen penting bagi mana-mana ekosistem permainan di mana-mana rantau.